Vrsar – Romantic town
What's new in Vrsar

Vrsar dobio šest novih skulptura

U starom kamenolomu Montraker sinoć je zatvorena istoimena 23. međunarodna studentska kiparska škola u kojoj su ove godine skulpture klesali četiri studenata, jedna studentica te jedan profesor s pet umjetničkih i likovnih akademija iz Hrvatske i Italije.

Okupljene na svečanosti pozdravili su Sanja Radetić Fatorić i Andi Bančić, ravnateljica i referent za likovne djelatnosti u porečkom Pučkom otvorenom učilištu, vrsarski načelnik Franko Štifanić, direktorica Turističke zajednice Natalija Vugrinec, umjetnički voditelj škole Peruško Bogandić i povjesničarka umjetnosti i kustosica u riječkom Muzeju suvremene umjetnosti Vilma Bartolić.

- U ovogodišnjoj školi nastalo je šest vrlo zanimljivih skulptura naizgled vrlo različitih, ali u svima njima postoji neka poveznica. Svi studenti su u razgovoru isticali kamen kao materijal koji najviše vole, a to se može vidjeti i u radovima.

Sve skulpture su idejno povezane s podnebljem u kome će se postaviti, rekla je Bartolić. Dodala je kako se skulpture koje će biti postavljenje na vrsarskim javnim površinama, mogu podijeliti u dvije grupe, prvu, koju čine radovi inspirirani arhitekturom, u kojim studenti elemente arhitekture prenose u skulpturu.

Takav je rad Luke Radića studenta s Umjetničke akademije u Splitu koji je isklesao skulpturu “More i valovi” u kojoj motiv čvrstog kapitela povezuje s promjenjivim motivom mora.

Druga skulptura je “Ad Portes” rad Jerneja Maučeca, studenta Akademije za likovnu umjetnost u Ljubljani, minuciozan rad koji je spoj portala i stupa i koji će biti postavljen na ulazu u Vrsar.

Drugu grupu čine radovi inspirirani figurama čovjeka ili životinja. Tako je student Petar Čujo s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu isklesao “Ivy 23″ skulpturu monumentalnog karaktera u kojoj mu je polazište bilo ženski torzo od kojega je napravio apstraktnu skulpturu.

Student Federico Zambon s Likovne akademije u Veneciji napravio je skulpturu “Milena”, najviše sličnu realističnom prikazu ženskog torza, inspiriranu drvenom figurom žene koja se u prošlosti stavljana na pramce brodova da moreplovcima nosi sreću. Ova će skulptura biti postavljena u naturističkom kampu Koversada. More info