Vrsar – Romantic town
What's new in Vrsar

Mornari i liječnici su mi spasili život!

Austrijanac Raimund Reith krajem svibnja preživio je gotovo sigurnu smrt od utapanja, zahvaljujući djelatnicima vrsarske marine, porečke Hitne medicinske pomoći i osoblja pulske Opće bolnice. U njegovom je spašavanju kod mola u marini sudjelovalo više od 15 ljudi.

Sam Reith kaže da je to bila prekretnica u njegovu  životu, te da je neizmjerno zahvalan svima koji su mu pomogli. Nakon pet kritičnih, od ukupno devet dana na liječenju u pulskoj bolnici gdje mu je život visio o koncu te više od dva mjeseca rehabilitacije kada je dobio i upalu pluća, Reith se sa suprugom Ljubicom vratio ponovno na odmor u Vrsar.

Sjećam se samo pada s pontona

Susreli smo ga na njegovoj jahti u marini, a u razgovoru nam je pomogao član uprave Montrakera Armido Gerometta iz Vrsara.

- Nemam riječi za ono što su ti ljudi učinili za mene. Da nije bila brza, gotovo munjevita, reakcija djelatnika marine, ja sada sigurno ne bih bio tu. Jednako tako i brza reakcija medicinara Hitne pomoći iz Poreča te na kraju i pulske bolnice. Što se događalo toga dana i dok sam bio “na aparatima” u bolnici pamtim samo u insertima. Naime, toga dana sam u popodnevnim satima pao s pontona u more, zapeo ispod njega – to je sve čega se sjećam, kazao nam je Reith.

O vremenu provedenom u pulskoj bolnici na raznim odjelima i agoniji koju je prolazila obitelj, ispričala nam je njegova supruga Ljubica Reith.

- Cijelo vrijeme njegovog boravka u Puli je netko od nas iz obitelji bio s njim. Uvjerili smo se da su pulski doktori učinili najbolje za njega, za što smo im neizmjerno zahvalni, posebno doktoru Aleksandru Šuputu, voditelju Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje, a moram naglasiti da su koristili i najmodernije medicinsko-tehnološke uređaje za koje znam da su čak moderniji od onih koje koriste u Austriji. Zato smatram da je u njegovom slučaju najbolje da je bio zbrinut u Puli. Tih pet dana je bilo ključno i to su pulski doktori odradili vrhunski, od pranja plućnih krila do konstantne brige, kaže supruga Ljubica. Više info